

Onze missie is publieke aandacht en waardering voor het bespelen van originele piano’s uit de late 18e en de 19e-eeuw te verkrijgen. Daarbij gaat het niet alleen om ‘klinkend erfgoed’ (de historisch geïnformeerde uitvoering), maar vooral om het individuele instrument met een eigen ‘sound’. We kijken dus niet alleen naar het verleden, maar ook naar de historische piano als bron van inspiratie voor musici en eigentijdse creatieve makers. Het gaat om de interactie tussen de uitvoerder en het instrument, dat ooit of onlangs de componist (of arrangeur) als medium voor zijn muzikale creatie diende.
Ons festival biedt bovendien nadrukkelijk podium voor vernieuwende trends en jong professioneel talent (post-master). Daarbij leggen wij accenten bij internationale muziekwetenschappelijke ontwikkelingen en onderzoek. Ons festival speelt hierin een voortrekkersrol en vormt een interdisciplinair knooppunt binnen de hierin gespecialiseerde internationale academische, museale en ambachtelijke netwerken.
Dit vertaalde zich de afgelopen edities in inspirerend repertoire, uitgevoerd door musici, die in hun vakgebied tot de wereldtop behoren. Mede gedwongen door de beperkingen, die Corona met zich meebracht, heeft het festival in korte tijd een ontwikkeling naar online ingezet. Nieuw is bovendien: de plaatsing van het uitgevoerde repertoire in zijn brede historische context, waarbij dan relaties worden gelegd met relevante maatschappelijke vraagstukken, zoals ons koloniale verleden.
Achtergrond
Ons jaarlijkse festival is in 2011 ontstaan rond de Sweelinck Collectie 18e en 19e-eeuwse piano’s. Deze collectie – waarin de belangrijkste collectie Nederlandse historische piano’s – vormde tot 2008 het Sweelinck Museum op de bovenverdieping van het Conservatorium van Amsterdam aan de Van Baerlestraat. Sedertdien is deze unieke collectie opgenomen onder de vleugels van Museum Geelvinck, dat toen nog gevestigd was in het Geelvinck Hinlopen Huis aan de Heren- en Keizersgracht.
Echter, na een kwart eeuw waren wij eind 2015 gedwongen naar een nieuwe locatie om te zien. Dit was de aanzet tot onze ontwikkeling naar een netwerkmuseum. Al sedert 2012, had Museum Geelvinck een vestiging met oefenruimtes en depot in de catacomben van de Posthoornkerk (Haarlemmerstraat). Hier krijgen studenten van de fortepiano-opleiding van het Conservatorium van Amsterdam les. Ook werden al een paar jaar door ons concerten georganiseerd op externe locaties, veelal waar wij historische piano’s hebben geplaatst. In 2016 zijn wij een nauwe samenwerking aangegaan met het Pianola Museum: Geelvinck Muziek Musea. Een jaar later kon het Geelvinck Muziek Museum Zutphen worden geopend in het patriciërhuis ‘De Wildeman’ in het hart van historisch Zutphen. Daarmee verhuisde ook het zwaartepunt van het Geelvinck Festival naar Gelderland.
In Amsterdam heeft de Geelvinck Salon een nieuw onderkomen gevonden in de kerkzaal van het Luther Museum in De Wittenburg aan de Nieuwe Keizersgracht (tegenover de Hortus). Geelvinck Muziek in Musea kon bovendien worden uitgerold naar de buitenplaats Oud Amelisweerd (voormalig Armando Museum) bij Utrecht.
Als gevolg van een majeur vochtprobleem in ‘De Wildeman’, moest helaas deze museumvestiging in november 2019 worden opgegeven. Vanuit het landgoed Kolthoorn op de Veluwe bij Heerde, waar al dertig jaar ook het hoofdkantoor van onze organisatie gevestigd is, wordt het festival deze jubileumeditie vormgegeven, onder meer in samenwerking met Geldersch Landschap & Kastelen.
Ons festival is al enige jaren wereldwijd toonaangevend op het terrein van de historische fortepiano. De spil wordt gevormd door het jaarlijkse internationale wetenschappelijke symposium, dat zich deze editie beperkt tot een online-sessie in de REMA Early Piano Summit op 21 november 2020.
Voor de derde maal mochten wij het prestigieuze, tweejaarlijkse Europese kwaliteitslabel ‘Europe for Festivals – Festivals for Europe’ in ontvangst nemen.

